In 2017 kreeg Juust de opdracht voor de herinrichting van de Havendijk in Yerseke. We geven toe: ons hart maakte een sprongetje. De Havendijk, grenzend aan de bekende Oesterputten, is een prachtig stukje Zeeland aan de Oosterschelde. Een plek waar locals en toeristen elkaar ontmoeten.
Maar de dijk is meer dan dat. Hij verbindt cultuurhistorie, bedrijvigheid en recreatie. Bovendien is het een belangrijke transportroute. Veilig was het niet meer. Tijd voor verandering!
Het is druk op de Havendijk. Toeristisch- en bedrijfsverkeer zitten elkaar soms letterlijk in de weg. Er was te weinig ruimte en voetgangers liepen aan de dorpskant, terwijl de oesterputten aan de andere kant liggen.
De oplossing? Een slimme constructie aan de dijk met een voetpad. Aan de kant van de oesterputten kwam ook een nieuw voetpad. Er werden speciale laad- en losplekken ingericht en er kwam een nieuwe toegang tot het dorp. De gebruikte materialen passen perfect bij de omgeving. Ze versterken het rauwe, stoere karakter van Yerseke en laten zien waar dit stukje Zeeland voor staat. Zo werd de Havendijk een mooi geheel, beter bereikbaar en klaar voor de toekomst.
Dit project is onderdeel van een grotere visie. Een traject dat jaren in beslag neemt. De Havendijk? Die is inmiddels afgerond!
Sinds 2017 zijn we betrokken bij de herinrichting. We startten met het ondersteunen van de gemeente Reimerswaal bij de subsidieaanvraag en het eerste schetsontwerp. Vervolgens schakelden we door naar fase 2 van de Havendijk, waar we samen met bureau Bosch en Slabbers het ontwerp verder uitwerkten. De aanbesteding en uitvoering volgden daarna.
We werkten in bouwteamvorm. Samen met de gekozen aannemer werkten we naar een goed uitvoeringsontwerp. Door kennis vanuit de markt in te zetten, versterkten we elkaar optimaal.
Het definitieve ontwerp kwam tot stand door intensief overleg met bewoners, de gemeente en de bedrijven rondom de Havendijk. Zo ontstond een ontwerp waar iedereen zich in kon vinden.
Dit stukje Yerseke is echt bijzonder. Niet alleen voor toeristen, maar ook vanwege de belangrijke onderzoeksinstituten in marine biologie. Zo hebben Wageningen Marine Research en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek hier een vestiging.
Nieuwsgierig naar het ontstaan van de oesterputten? Omroep Zeeland maakte er een interessante aflevering over!
Bekijk hier de afleveringVerantwoordelijk(en) voor dit project: Team Mobiliteit, Civiele Techniek & Procesmanagement
Opgeleverde producten: ondersteuning bij subsidieaanvraag, verkeerskundig ontwerp, voorlopig civiel technisch ontwerp, definitief civiel technisch ontwerp, civiel technisch bestek, 3D impressies en aanbesteding.